Another

Anime: Another

OriginaltitelAnother

Kanji/kanaアナザー

GenreSkolmiljö Skräck Övernaturligt Liknande anime

TypSerie

Episoder12

Sändningsår2012-01-10 till 2012-03-27

Hemsidahttp://www.another-anime.jp/

Mer infoAniDB AnimeNewsNetwork

Recensioner9.000 / 1 recension

Betyg8.207 / 111 röster

Senaste foruminläggen

recensioner .

sida 1 av 1

 • Animation8

  Ljud10

  Handling9

  Karaktärer7

  Värde9

  Certainly not just "another" horror anime (haha!)

  9 (Förlåt för det där skämtet, ignorera det så är ni snälla.)
  Min misstanke om att Another är en ovanligt bra anime bekräftades då jag efter ett avsnitt gick ner i källaren för att ställa undan min resväska. Jag hörde ett ljud (lät inte mer än en lampknapp) och bestämde för att överge detta uppdrag, gå upp på mitt rum och stänga dörren! (Jag vill inte dö!!) Trots denna effektivt inducerade paranoia så är det inte läskigheten, åtminstone inte läskigheten i sig som gör Another bra. Det är i kombination med mystik, att jag som tittare blir nyfiken på svaren, som den blir sevärd. Skräcken inte är det slutgiltiga målet utan snarare något som skapar spänning. Another handlar inte om jump-scares eller blod och gore, skräcken är mer övergripande, icke-förkroppsligad och ständigt närvarande. (Antagligen en konsekvens av att den från början var en bok) Man får en obehaglig känsla i magen snarare än en adrenalin-kick. Precis den sorters skräck som jag personligen gillar. Another är i princip vad jag ville att Higurashi skulle vara.

  Storymässigt så känns den väldigt "japansk-spökhistoria", vilket är charmigt. Jag har inget ont att säga om storyn men det som Another är ovanligt bra ligger i presentationen. Någon ansvarig för ljudet på den här animen gör ett väldigt bra jobb! Anime är ofta sorgligt dåligt på den här fronten. Men här har de använt sig av ljudmix, ljudeffekter och musik för att skapa helt rätt atmosfär! På något sätt lyckas de ge mig känslan av att jag faller, en känsla som passar perfekt när huvudkaraktären lyckas ta sig ett steg djupare i mysteriet. Röstskådespeleriet är dessutom väldigt bra, det blir aldrig irriterande eller löjligt utan drar en bara djupare in i upplevelsen. Men när jag talar om ljud i denna anime så tvingas jag tyvärr ta upp en hemsk tragedi. Denna anime har världens sämsta Opening. Även om det kan finnas en sämre låt som opening någonstans där ute, (jag tvivlar på det) så har jag aldrig någonsin stött på ett opening som Förstör på det sättet som det här gör! T.ex: Om du kollar på början av animen så kommer den första minuten vara en otroligt välgjord voice-over konversation om en spökhistoria, som hörs över ett montage av korta kryptiska klipp vars mening man inte förstår förrän man kollat igenom hela serien. Denna första minut sätter stämningen och drar in en i storyn på ett sätt som jag nästan aldrig stött på tidigare. Intensiteten i montaget, i historien, i musiken höjs och höjs, den bygger upp perfekt mot vad som skulle kunna vara en knäpptyst paus där tittaren i en sekunds självreflektion skulle kunna få höra sina egna andetag. (ungefär som de brukar göra i mitten av avsnitten) MEN NEJ! Istället kommer en omusikalisk och helt hysterisk och hemsk låt som verkar skriven av någon vars rytmuppfattning måste ha förstörts av en hjärnblödning!

  Men tillbaka till de bra delarna. Detta är en anime som man måste (eller åtminstone borde, om man ska få ut något av den) vara uppmärksam på när man kollar. Detta ser jag som en fördel men det borde ändå nämnas att om du letar efter en anime att strötitta på så är Another kanske inte det bästa alternativet. Men om man tittar på den med rätt inställning och försöker lista ut vad alla pusselbitarna betyder så blir den riktigt engagerande! (Jag rekommenderar också att inte kolla upp något om den här animen i förväg, ju mindre man vet desto intressantare är den)

  Karaktärerna är inte särskilt intressanta i sig. Men de är likeable och med tiden så blir man ändå lite fäst vid huvudkaraktärerna. Man gillar dem, så man bryr sig så det fungerar precis som det ska, men efter animen är slut så stannar inte karaktärerna med en så att säga. Som sagt, detta är inte något dåligt, det är inte den sortens anime helt enkelt.

  Animationsmässigt far den väldigt bra, den har inget stort showy tillfälle som får en att tänka "wow" men den ser bra ut hela tiden och de bygger stämning snyggt (igen) med ljussättningen.

  Another kanske inte är speciellt originell egentligen, den känns bara som en typisk kuslig japansk spökhistoria, en sån som folk berättar för varandra på skolan för att skrämmas. Men att den inte är originell är absolut inte ett problem, den är spännande och otroligt välgjord! Om ni gillar skräck av den creepy-vardagliga-japanska varianten och ännu mer om ni gillar mysterier så rekommenderar jag verkligen Another!
  (den gjorde iallafall mig tillräckligt entusiastisk för att vilja logga in på animecka för första gången på mer än tre år för att skriva en recension)
  6 år sedanMeerkat
Visar 1-1 av 1