anime .

Byousoku 5 Centimeter .

recension av Kazuo

 • Byousoku 5 Centimeter

  Recenserad av Kazuo

  °
  Animation 10Ljud 10Handling 6Karaktärer 8Värde 9
  Makoto Shinkai lyckas äntligen överträffa sig själv med denna fantastiska filmserie. Han har tidigare jämförts med Hayao Miyazaki dock utan rätta men nu visar han framfötterna och tar ett steg närmre mästaren.

  Filmserien handlar om förhållanden på distans och då inte bara distans mätt i avstånd utan även i känslor. Filmserien är delad i tre delar alla med olika skeden i Takaki's liv. Det hela börjar någonstans i tidigt 90-tal och slutar 2008.

  Pojken Takaki bildar tillsammans med flickan Akari ett starkt vänskapsband när de går i samma klass och delar samma intressen och trots kommentarer från klasskamraterna håller dom ihop fram till den dagen då Akari måste flytta då hennes föräldrar har fått nya jobb i en annan stad. Till en början håller de kontakten men även den börjar minska fram tills en dag då även Takaki ska flytta ännu längre bort. Dom bestämmer sig då för att mötas, ett möte som blir mycket känslosamt.

  Flera år har gått och Takaki gå i högskolan. Klasskamraten Kanae har starka känslor för Takaki men inte tillräckligt med mod för att visa sina känslor. Efter ett tag märker Kanae att Takaki's tankar är någon annan stans, kanske hos någon annan.

  Ytterligare år har passerat och Takaki arbetar på ett programeringsföretag, inte helt nöjd med tillvaron. Samtidigt håller Akari på att lägga planer inför hennes stundande bröllop. Missnöjd med sin tillvaro bestämmer sig Takaki för att sluta på jobbet.
  Helt plötsligt en dag antas det att de båda passerar och känner igen varandra. Men när dom vänder sig om för att se om detta stämmer bryts deras vy av ett passerande tåg. Takaki väntar på att tåget ska passera men när han åter skådar gatan är den tom.

  Makoto Shinkai saknar de riktigt djupa berättelserna och det där lilla extra som gör någonting helt makalöst. Vad gäller hans animationer är det en helt annan historia. Dom är utan tvekan de bästa och mest spektakulära av det som finns ute på animékartan. Bakgrunderna och ljussättningen är helt magisk, ljuden är också otroligt välplacerade och frambringar känslor som berättelsen misslyckas med att frambringa och det gör att helhetsbetyget trots missarna i berättelsen blir högt.

var recensionen bra?