• CLANNAD ~After Story~

  Recenserad av Bakaneko

  °
  Animation 9Ljud 9Handling 7Karaktärer 6Värde 8
  Vad är det som får folk att älska Clannad så mycket?

  Detta var en fråga som ploppade upp i mitt huvud rätt nyligen, ett år efter att jag avslutat detta "mästerverk".
  Ja, varför dras folk till Clannad egentligen?

  Svaret kommer här: För att den är sorglig.

  Clannad ~After Story~ är en forsättning av Clannad, som helt rätt och slätt handlar om Okazaki Tomoya och det som sker i hans närhet. Vi får följa hans vardag tillsammans med sin kärlek, Nagisa, och i första halvan även hans vänner/skolkamrater. Det är en salig blandning av komedi och drama, men i andra halvan är det nog tragedin som håller i det hela, och det är just den som gjort Clannad så populär.
  Berättelsen i sig är väldigt rörande men ändå inte så mycket som man först tycker sig se.

  Som ett fan av Jun Maeda älskar jag musiken. Ljudspåren sätter sig inte bara i huvudet, utan också i hjärtat, och introt "Toki wo Kizamu Uta" passade Clannad som handen i handsken. Tomoya röstades dessutom av vår älskade Nakamura Yuuichi, så ljudet får en nia.

  Animationen är strålande. Det märks att KyoAni verkligen har lagt tid och pengar på att göra bilderna så fina som möjligt. Allt från hur håret rör sig till hur tårar bildas i ögonen, allt rör sig i en perfekt rytm och ger Clannad en len, mjuk visualkänsla. Har inget mer att tillägga här.

  Karaktärer vet jag inte riktigt vad jag ska säga om, eftersom uppsättningen av karaktärer är ganska liten. Tomoya utgör en utmärkt huvudperson. Han går från att vara apatisk och inte bry sig till att förstå vad som verkligen är viktigt. Det är inte nytt i animevärlden, men det är uppskattat.
  Hjältinnan Nagisa är dock det som sänker Clannad allra mest för mig.
  Jag vet att många människor älskar Nagisa - ja, hon är ju söt och snäll. Sånt brukar ju uppskattas.
  Problemet jag har med henne är att hon troligtvis var den allra färglösaste karaktären i serien, det fanns inget särskilt som utmärkte henne mer än hennes barnsliga kärlek för Dangofamiljen. "Hon utvecklas" får jag höra mycket. Jo, hon "blev stark" och "lyckades ta sig uppför backen". Detta märktes inte så mycket på hennes egna karaktär såsom det gjorde på hennes handlingar, då Nagisa i princip betedde sig precis som hon gjorde i början av berättelsen, fast några år äldre.

  Jag själv föredrog den första halvan av Clannad bra mycket mer än den senare. Detta beror inte bara på karaktärsuppsättningen och det mer varierade berättandet, utan också den så välbekanta humorn som fick mig att skratta mer än vad den andra halvan ville få mig att gråta.

  Så, vad är det som gör Clannad ~After Story~ så bra?
  Det beror helt och hållet på din egen åsikt, men jag är rätt säker på att den stämmer överens med majoriteten.

var recensionen bra?