Code Geass: Lelouch of the Rebellion

Anime: Code Geass: Lelouch of the...

OriginaltitelCode Geass Hangyaku no Lelouch

Kanji/kanaコードギアス 反逆のルルーシュ

GenreDrama Mecha Shounen Sci-Fi Liknande anime

TypSerie

Episoder25

Sändningsår2006-10-06 till 2007-07-21

Hemsidahttp://www.geass.jp/

Mer infoAniDB AnimeNFO AnimeNewsNetwork

Recensioner9.000 / 1 recension

Betyg8.342 / 345 röster

Beskrivning

Code Geass utspelar sig några år framåt i tiden i en värld som är (geografiskt) mycket lik vår. Nordamerika domineras dock totalt av "the Britannian Empire" som är en socialdarwinistisk diktatur. Serien börjar med en flashback till för 7 år sedan, då Japan invarderades av Britannia - som i kriget för första gången använde seriens mechas: Knightmare Frames. Japan döps om till "Area 11", invånarna kallas "elevens" och får ha det allmänt jävligt i sönderbombade ghetton medan Britannia-medborgare glassar i "settlements".

Ur denna bakgrund kommer Lelouch, en långt ifrån vanlig gymnasieelev, som i första avsnittet råkar bli inblandad i en terroristattack. Terroristerna är i full färd med att stjäla något som påstås vara giftgas men visar sig vara något HELT annat. Lelouch får en märklig kraft, Geass, som kan tvinga vem som helst att lyda hans order. Lelouch, som sedan länge har ett flertal gäss oplockade med Britannia och dess kejsarfamilj, griper raskt chansen...

Senaste foruminläggen

recensioner .

sida 1 av 1

 • Animation-

  Ljud-

  Handling-

  Karaktärer-

  Värde9

  Code Geass - Filosofi och underhållningsguld

  9 Code geass är en populär serie, det är den verkligen, och låt mig säga det redan nu: en ren ***** att recensera och bedöma. Varför är det så, kanske ni undrar? Jo, för att å ena sidan har vi en fullständigt asgrym serie som gör väldigt mycket nytt och väldigt bra, men vars brister sticker ut mer än vad man möjligtvis någonsin sett i en annan serie. Den kommer bli svår att tala om, den kommer bli besvärlig att betygsätta, men i slutändan kanske det ändå är därför som jag är här.

  Handlingen utspelar sig i en värld med tre stormakter: Den Kinesiska Federationen, Europeiska Unionen, och Britannia, som regerar. Britannia kontrollerar oerhört stora delar av världen, inklusive varje animeälskares favorit: Japan, som de tog genom krig och nu hänvisar till som "Område 11", och refererar till japaner som elvor. Med andra ord har japanerna blivit av med sin nation och sin identitet, och även sina fri- och rättigheter, men givetvis finns det många personer som inte tänker låta det gå utan motstånd. Vi har nämligen ett antal motståndsrörelser, och inte minst, huvudkaraktären själv:

  Lelouch Ramperouge. Denne är en förvisad britanniansk prins som skickades till Japan med sin syster Nunnally i rollerna som politisk gisslan, och han har flera anledningar att minst sagt ogilla det britannianska riket. Men så en dag, genom händelser som jag inte tänker avslöja, får han en förmåga som kallas "Geass" och som innebär att han, genom ögonkontakt, kan befalla folk och tvinga dem att följa den order han ger ut. Genom den får han sin chans att på allvar jobba för att befria Japan, och det i kombination med hans karisma, kraftfulla intellekt och ledarskickligheter utlovar sannerligen en del riktigt bra episoder så att säga.

  Och många bra episoder får vi. Vi får första säsongen som ger oss strategiska militärstrider och kraftuppvisningar som alla är väldigt välgjorda i både hur de är skrivna och rent underhållningsvärde, samt får vi en del fräsiga mecchastrider. Och i kombination med det får vi också politiska konflikter och spel, karaktärs- och storyutveckling och så vidare. Och låt mig tillägga: Några av de mest världsvändande vändningarna, och några av de mest välregisserade ögonblicken, någonsin. Varje episod ger något; det kan vara något som flyttar plotten framåt, fördjupar och utvecklar världen, situationen eller karaktärerna, eller lite allmänt mecchakul med enormt välgjorda fältslag.

  Men, ni som är uppmärksamma märker nog att det förra stycket var riktat till första säsongen, så nu kommer vad man kan vänta sig, och vad jag anser om den andra.

  Det första jag kan poängtera är att andra säsongen känns som den som mest handlar om att ge handlingen en stark, konstant och relativt snabb riktning. Det är här vi ser mest vändpunkter, de mest utvecklade yttre konflikterna och så vidare. Som jag skulle beskriva det; Det är här som handlingen verkligen blir oerhört spännande. Däremot är det här som handlingen verkar börja gå ned sig lite också. Det finns nämligen, som sagt, många väldigt bra vändningar i Code Geass överlag, men här börjar vi se en del som inte riktigt håller samma mått och ibland tenderar att kännas rent av löjliga, skrattretande och rent förskräckligt felplacerade.

  Och jag har fler klagomål angående storyn, särskilt den i andra säsongen: De tar in element som inte tjänar någon nytta för storyn och bara känns onödiga och dittvingade för att "varför inte!". Man kan kalla det outnyttjad potential, man kan kalla det rent poänglöst, och som jag skulle se det: Något som inte förstör storyn, men inte heller på något vis skulle förbättra den. Det är bara där, och saknar mening.

  Det är även i andra säsongen som "plothålen" börjar komma. Egentligen vill jag inte kalla dem plothål eftersom att de, i skrift och med research, har svar. Men för att en animes handling ska kunna klassas som felfri måste den visa det i sig själv och inte begära att tittaren ska behöva söka sig till andra källor för att finna svar. Vi får även en del av de så kallade "för-att-det-är-så-förklaringarna". (Nej, jag tänker inte direktöversätta "because I told you so") Dessa förklaringar tar helt enkelt upp saker som visserligen förklarar varför eller hur något kunde gå till, med problemet att det inte funnits något belägg för att förklaringarna ens var möjliga innan. Lite som:

  "Han skjuter skurken. Hur? Han har en pistol. Varför har han en pistol? För att det är så."...

  Så, ni kanske förstår problematiken? Men sedan kommer en del av de så kallade "plothålen" genom att handlingen tenderar att bli väldigt komplex ibland: så överdrivet komplicerad att knappt en människa har en chans att fatta allt bara genom att kolla en gång, om ens det för man kanske till och med kan behöva läsa sig till svaren. Här kommer en fin liten historia som förklarar var jag menar:

  En bekant till mig, när jag frågade henne om hon skulle hävda att storyn i Code Geass var perfekt, kom med argumentet: "Den är ju klassad som världens möjligtvis mest välskrivna historia," och sedan lämnade hon det där.

  Där kommer problemet: I skrift är den felfri, men inte på bild. Jag säger inte emot att storyn i sig kan vara en av de bästa världen någonsin skådat, men problemet är att manuset inte alltid lyckas göra det rättvisa. Avsnitten lyckas inte berätta eller förklara allt så bra som texten, och detta märks då det sedan kommer episoder som är svåra att minnas som annat än gigantiska frågetecken.

  Men, vad jag inte har nämnt hittills är att serien även kommer med en del filosofi. Jag älskar när det kommer sådant i anime, och den här gör mig sannerligen inte besviken. Med andra ord, det här kan vara ett väldigt bra exempel på en serie som ger mer en vad ytan säger.

  Däremot, slutligen, vill jag hävda att animen är enormt välregisserad. Manuset skriver ju mer eller mindre bara vad som ska hända, och vad som ska sägas, men inte hur det ska gå till; Hela den där "sammansättningsprocessen" går till regissören, och detta har skötts rent utmärkt. Så många scener är så välgjorda och minnesvärda, och vad mer kan jag ens säga?

  Och nu kommer vi till karaktärerna, och ingen bättre att börja med en huvudkaraktären Lelouch, som fort växte till en av mina största favoritkaraktärer av all tid. Hans motivationer är starka, han har handlingskraft och är bestämd i sitt mål, så bestämt att han ibland tvingas göra en del väldigt moraliskt svåra beslut eller se tunga konsekvenser av sina handlingar. Men vad jag gillar med honom är att även om han av många skulle kunna ses som en skitstövel för vad han gör så blir han aldrig helt en sådan; han behåller sin personlighet, och även till stor del sin karisma. Han är en karaktär som är väldigt lätt att sympatisera med, även fast man som tittare kanske inte alltid vill erkänna det. Och till råga på det ger han ett utmärkt exempel på karaktärsutveckling. Men om jag ska lägga till en sista grej som jag gillar med honom, så är det att hans roll som studerande faktiskt har någon form av betydelse. Han är inte bara en individ med geass "som råkar vara highschool-elev", utan han är vad han är och en elev. Skolan finns alltid där, samtidigt som den inte kommer i vägen för handlingen.

  Och nu till de andra karaktärerna, som brukar vara de som drar till sig mest meningsskiljaktigheter. Vissa skulle säga att karaktärerna är alldeles för många för serien. Där håller jag inte med. Det är sant att det är många karaktärer och att alla inte får utveckling eller används särskilt betydande i storyn men å andra sidan behöver de inte det heller. Lelouchs klubb- och klasskamrater är karaktärer vars syfte främst är lite komisk lättnad, samt att visa fler aspekter av Lelouch, och allt det gör de klanderfritt. Eller ja, förutom en av dem som skaparna uppenbarligen tyckte var värdig en större roll trots det faktum att hon är helt orimlig, saknar någon form av gillerlig personlighet, och som får en att nästan gråta i smärta så fort hon får mer tid på skärmen. Och vilken det är kan ni nog gissa om ni har sett serien.

  Sedan kommer antagonisterna, som även om de inte alls får samma utveckling som andra karaktärer, ändå är väldigt bra då det nästan alltid finns något hos dem som man kan gilla och som får en att bry sig om dem.

  Men allting är inte så bra vad det gäller karaktärerna, däremot. Det finns ett gäng karaktärer i andra säsongen som man rent av kan komma att hata (det gjorde jag i alla fall), och vid vissa tillfällen verkar karaktärerna gå igenom helt orimliga förändringar på onaturligt kort tid. Dessa konverteringar hade kanske funkat om de hade fått lite längre tid men i dessa fall känns de bara lösryckta.

  Men nu: animationen. Om man kollar på det visuella finns det mycket annat speciellt för den här serien likaså, till exempel den tämligen distinkta stilen på den. För att vara ärlig var den det första som jag verkligen lade märke till, men det ligger verkligen inget dåligt i det, snarare raka motsatsen. I övrigt, animationen flyter bra, har fina färger och ser väldigt angenäm ut för ögat. Jag skulle inte säga att dess styrka däremot ligger i actionsekvenserna som till exempel Attack on Titan, utan snarare i dess i överlag väldigt slående goda stil; det finns många exempel på design i Code Geass som inte kan beskrivas som annat än minst sagt omåttligt smakfullt.

  Ljudmässigt är den här animen riktigt imponerande. Till att börja med, professionellt röstskådespel som ger varje karaktär en passande röst och även en personlighet, med andra ord ett mycket bra cast. Men däremot finns det en specifik individ som jag vill belysa för dennes insats: Jun Fukuyama, rösten bakom Lelouch. Hans röstskådespel var perfekt och var en enormt bidragande del att Lelouch blev en sådan fantastisk karaktär. Utan honom att det inte varit detsamma.

  Och musiken är fenomenal. För det första: riktigt bra soundtrack, inte minst vad det gäller de låtarna som kommer i actionscenerna. Klockrent, helt enkelt. Men jag är inte klar där; Den här serien har även vad som möjligtvis är det bästa exemplet på användning av chorus som jag någonsin sett. Det kommer vid precis rätt tillfällen, inte för ofta men inte för sällan, och ger så mycket till scenerna som de ackompanjerar. Och till råga på det är de oklanderligt utförda.

  Och sen har vi ju intro och slutsångerna. Som jag skulle beskriva det; Första introt var helt perfekt, likaså första slutsången som omedelbart gick bland mina favoriter med sin otroliga text. Andra slutsången var också väldigt bra och blev även den en av mina mest älskade slutsånger. Vad de gäller de övriga (inklusive intron) är de bra, definitivt, men inte alls lika träffande.

  Om det är en sista sak, en enda avslutande sak, som jag har att säga om Code Geass, så är det detta: Slutet var fulländat, välskrivet och ett av de bästa, mest välgjorda och fulländade avsluten till en serie som jag skådat.

  Med allt det jag nämnt i beaktning ger jag nu denna serie, Code Geass, en slutpoäng på (med decimaler) 9.34 / 10, och avrundat en stark nia. Den är en serie som jag skulle rekommendera alla att se om man ännu inte har gjort det. Om inte för att jag ser så många goda kvalitéer i den som jag gör, så för att den har varit så framgångsrik och påverkar animevärlden ännu idag, och det borde inte säga lite.
  4 år sedanMasaReviews
Visar 1-1 av 1