• Kimi no Iru Machi

  Recenserad av MasaReviews

  °
  Animation -Ljud -Handling -Karaktärer -Värde 5
  Kimi no Iru Machi... vad kan man vänta sig när man går in i denna? Ett lovande koncept, en del bra ögonblick, och en massa besvikelse.

  (Varning för en mycket kortfattad recension som mer eller mindre bara sammanfattar det goda och det onda med serien som författaren minns den. Kommer även med ett slutgiltigt betyg och en bedömning av sevärdheten.)

  Handlingens startpunkt är tämligen enkel: snubbe förlorar kontakten med tjejen med vilken han är i ett långdistansförhållande och drar efter henne till Tokyo. En enkel idé, följd av drama.
  Ur den synpunkten gillar jag verkligen den här serien; scenariot känns troligt, och leder till en del bra ögonblick, eller snarare har potential för att skapa en del bra stunder. Idén i sig skulle jag kalla ganska oklanderlig. Men för att ro denna skuta i land räcker inte en god tanke utan ett bra genomförande behövs också, och det är där den här animen misslyckas.

  Givetvis fanns det aspekter jag gillade av Kimi no Iru Machi, animeserien:
  - Röstskådespelet. Sant är att detta vid flera tillfällen känns mycket genomsnittligt, men jag uppskattade ändå hur Haruto talade, det kändes logiskt med tanke på hur han vid ett antal gånger under serien blir "retad" för sin dialekt.
  - En del genuint bra ögonblick.
  - Kliché, men på ett underhållande sätt.

  Det är på utförandet som animen förlorar kvalité, och som jag känner att min naturliga och spontana skepticism för Gonzo rättfärdigas. Bristerna i genomförandet är många, och sammanfattas bäst i en punktlista:

  - Handlingen i animen börjar vid en dålig punkt. Egentligen finns det en hel bakgrundshistoria i mangan, men stora partier av den skippar de helt i animen eller bringar endast in i vissa tillbakablickar. Detta kan inte bara kännas förvirrande för vissa tittare, utan får också till följd att det är extremt svårt att bry sig om deras förhållande och händelserna som äger rum ens från första början. Man har ingen riktig anledning att bry sig.
  - I allmänhet mycket innehåll som skippas och leder till en brist på uppbyggnad för resten av serien.
  - Katastrofal takt i vilken storyn utvecklas; den är för snabb, får mycket att bara verka som rena bagateller, och gör även så att man ogillar karaktärer som faktiskt skulle framstå som sympatiska.
  - Dess vändpunkter är mycket omotiverade och gör en bara arg då karaktärerna, genom på tok för lite tid i serien, saknar grund för sina handlingar.
  - Ett gäng karaktärer som vi aldrig får veta något om. Varför ha med dem om de ändå inte spelar någon roll? Och till och med många av de större karaktärerna får ingen tid att växa.
  - Det visuella förstör visserligen inte handlingen, men det är allmänt billigt vid många tillfällen. Fina miljöer, sant, men ofta kändes det som att dessa utnyttjades för att komma undan att animera saker och personer.
  - Fanservice brukar ses som onödigt, men den man finner i denna serie tar det till en helt ny nivå. Den trycks aldrig riktigt i ens ansikte, den är liksom bara där och irriterar; den är så subtil och lågmäld att den stör desto mer.
  - Musiken är inget minnesvärt, förutom introt och slutsången, varav den sistnämnda tveklöst är bäst. (Tonen och texten fungerade mycket väl med serien och tiden då handlingen utspelar sig.)

  I slutändan har jag inte så mycket att säga om serien då det var mer än ett år sedan jag såg den, men klart minns jag fortfarande hur stark besvikelse man gick ut med. Kolla inte på den här animen; detta gäller både läsare av mangan och nykomlingar. För de första är den bara förargande och smärtsam att se på, för de övriga är den bara helt poänglös. Om idén verkar intressant rekommenderar jag helt enkelt att läsa mangan.
  Med det sagt får Kimi no Iru Machi ett slutbetyg på 5.38.

var recensionen bra?