anime .

Mushishi .

recension av Kazuo

 • Mushishi

  Recenserad av Kazuo

  °
  Animation 10Ljud 10Handling 10Karaktärer 10Värde 10
  Mushishi kom ut som animé 2005 och är baserad på Yuki Urushibaras manga med samma namn.

  Mishishi handlar om de märkliga och mystiska varelserna, mushis, som lever omkring oss även om endast ett fåtal kan se dem. Dessa varelser är mycket primitiva men besitter, i viss utsträckning, övernaturliga egenskaper. Egenskaper som nu och då orsakar problem för de människor som lever i samma miljö som dessa mushis.

  Ginko, en så kallad mushi-shi, har förmågan att se mushis. Han vandrar runt till olika byar, berg och skogar för att följa och utforska dessa varelser. Då och då stöter han även på folk som drabbats av märkliga sjukdomar eller problem orsakade av just dessa mushis.

  Att försöka beskriva denna serie objektivt är fullkomligt omöjligt. Jag står fast vid att detta är det, i särklass, vackraste som gjorts inom animé.

  Animationerna är att dö för. Teckningsstilen är mjuk, avskalad, känslosam och fulländad. Musiken kompletterar bilden som nyckeln i ett lås.
  Röstskådespeleriet är, till skillnad från så mycket annan animé, otroligt milt och välarbetat. Och karaktärerna blir man otroligt fäst vid trots att de i många fall endast är med i ett avsnitt.

  Tempot är magiskt, lugnt och rogivande. Varje avsnitt står för sig själv men bakgrundshistorien fylls ut ju djupare man dyker i denna underbara värld.

var recensionen bra?