anime .

Pom Poko .

recension av Kazuo

 • Pom Poko

  Recenserad av Kazuo

  °
  Animation 9Ljud 8Handling 9Karaktärer 10Värde 9
  1994 tog Isao Takahata och presenterade denna film som kan tolkas som ett slag i ansiktet på den utvecklingsfart Japan haft i en tid nu.

  Pom Poko handlar om ett gäng tvättbjörnar som, från sin kulle, ser hur människan breder ut sig med sina höghus och vägar och hur landsbygden och skogen snabbt håller på att försvinna. Tvättbjörnarna bestämmer sig för att försöka skrämma iväg människorna genom att sabotera och luras.

  Takahata blandar in allt från japansk mytologi, i form av magi och förvandlingar, till miljöfrågor. Han lyckas dessutom göra det på ett fantastiskt underhållande sätt. Detta är ingen liten sak för de stackars tvättbjörnarna, det är krig.

  Intressant djup i animationerna, som är mycket bra, i kombination med ett komiskt anpassat och välsatt röstskådespeleri blir det till en fullträff.

  Aningen udda men ack så mycket Ghibli. Rekommenderas varmt, inte minst med tanke på miljöaspekten som de senare åren bara blivit mer aktuell. Bör dock varna för tvättbjörnarnas extremt elastiska? och användbara? pungkulor.

var recensionen bra?